Suomen Oopperaryhmät

THE BOX & OIKEUSJUTTU

Kahden kamarioopperan, The Box ja Oikeusjuttu, yhteisilta tarjoaa katsojalle elämän arvaamattomuudesta ja ulkopuolisuudesta kaksi toisiaan täydentävää näkökulmaa kertoen ihmisestä ympäröivästä yhteiskunnasta eristettynä ja toisaalta ihmisestä yhteiskunnan armoilla. Teoksia yhdistää maailman näyttäytyminen absurdina ja juuri siksi se tuntuu meistä niin tutulta.
The Box

Stefanie Tuurnan säveltämä ja Kalle Virtasen käsikirjoittama kamariooppera The Box kertoo neljästä miehestä, jotka on lukittu samaan huoneeseen. Ajankohtainen teos käsittelee modernin oopperan keinoin ihmismieltä tilanteessa, jossa ulkomaailma rajataan pois ja ainoa pakoreitti löytyy omasta päästä. Esityksessä neljää solistia säestää Helsingin Kamariorkesteri James Kahanen johdolla.

Ensi-ilta on teoksen kantaesitys.

Sävellys – Stefanie Tuurna
Libretto ja alkuperäisidea – Kalle Virtanen
Ohjaus – Martina Roos
Solistit – Jussi Vänttinen, Kalle Virtanen, Jussi Ziegler ja Jasper Leppänen

Kapellimestari – James Kahane
Helsinki Chamber Orchestra

Oikeusjuttu

Oikeusjuttu-kamariooppera käsittelee elämän isoja kysymyksiä ja koskettaa katsojaa. Esityksestä tunnistamme maailmamme perimmäisen mielettömyyden. Suomalaisen kamarioopperan joulukuussa 2019 kantaesittämä Oikeusjuttu pohjaa Franz Kafkan tunnettuun romaaniin Der Prozess, joka jäi Kafkalta keskeneräiseksi.

Kamariooppera on rienaava ja makaaberi esitys, joka itsessään on keskeneräinen ja epävakaa, kuten Kafkan romaanin päähenkilön Josef K:n maailma. Seuraamme outoa teatteria teatterissa, joka on kuin harjoitus esityksestä, joka ei tunnu vastaavan asettamiinsa kysymyksiin. Josef K tarraa vimmaisena rooliinsa, koska ei enää halua herätä painajaiseensa. Josef K:n tarina kerrotaan hyönteisen näkökulmasta ja se käsittelee elämän sattumanvaraisuutta, vallankäyttöä, seksuaalisuutta ja rakkautta.

Oikeusjuttu iskee tajuntaan makaaberilla, alkuvoimaisella kokonaisilmaisullaan.” – Liisamaija Hautsalo / HS 2019

Sävellys – Paavo Korpijaakko
Libretto – Jussi Moila (Franz Kafkan Oikeusjutun pohjalta)
Ohjaus – Vilppu Kiljunen
Pukusuunnittelu – Marja Uusitalo
Valosuunnittelu – Jarkko Lievonen
Apulaisohjaaja – Miro Apostolakis

Solistit – Gabriel Suovanen (baritoni), Annami Hylkilä (sopraano), Reetta Ristimäki (sopraano), Ann-Marie Heino (mezzosopraano), Sampo Haapaniemi (baritoni), Jussi Vänttinen (baritoni), Janne Marja-Aho (näyttelijä-tanssija)

Kapellimestari – Taavi Oramo
sekä seitsemän hengen soitinyhtye 

Esitykset

  • la 28.8. klo 15-17.45 Aleksanterin teatteri, Näyttämö, Bulevardi 23-27, 00180 Helsinki
  • su 29.8. klo 15-17.45 Aleksanterin teatteri, Näyttämö, Bulevardi 23-27, 00180 Helsinki
 

Liput

Esityksen kesto
2h 45min, sis. väliaika

Esityskieli
englanti (The Box)
suomi, saksa, ranska (Oikeusjuttu)

Tekstitys
suomi & englanti (The Box & Oikeusjuttu)

Tuotanto
The Box: The Box -työryhmä
Oikeusjuttu: Suomalainen kamariooppera yhteistyössä Greta Tuotanto Oy:n kanssa

Kiertuetiedot
The Box
Oikeusjuttu

www.kamariooppera.fi     www.gretaproductions.fi

Varaa Gretan studio

Mikäli haluat varata Gretan studion, laita sähköpostia osoitteeseen reettari@gmail.com, ja kerro, koska tarvitsisit studiota.

Kun olet saanut vahvistuksen, että studio on vapaa valitsemallasi ajankohdalla, vahvista varaus painamalla allaolevaa painiketta.