Suomen Oopperaryhmät

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

MEDUSA

21.8.2022 @ 14:00 - 15:00

MEDUSA – yksinäytöksinen ooppera- ja tanssiteos

Exit3-company ja italialaissuomalainen säveltäjä Paola Livorsi tuottavat Aleksanterin teatteriin maailman kantaesityksenä ainutlaatuisen ooppera- ja tanssiteoksen MEDUSA.

MEDUSA on saanut innoituksensa Michelangelo Merisi da Caravaggion maalauksista ja Carlo Gesualdo da Venosan madrigaaleista. Medusa on yksinäytöksinen teos, jossa yhdistyvät ooppera, tanssi ja kuvataide. Teoksen teemat käsittelevät valtaa, hyväksikäyttöä, kauneudenkaipuuta ja narsismia luovana ja tuhoavana voimana. Nykyajan kielellä Caravaggio oli hyväksikäyttäjä ja murhaaja. Samalla hän on yksi länsimaisen taiteen historian nerokkaimmista uudistajista. Teoksen musiikki on orgaaninen kudelma Paola Livorsin säveltämää nykymusiikkia ja Carlo Gesualdo da Venosan (1566–1613) vallankumouksellista renessanssiharmoniaa. Libretto pohjautuu Caravaggion oikeudenkäyntipöytäkirjoihin ja antiikin teksteihin. “Voi, jos ruumiistaan ulos ilmaan astua voisi!”

Teoksen aina ajankohtaisia teemoja: narsismia ja valtaa käsitellään antiikin tarujen Narkissoksen ja Medusan kautta. Nämä kertomukset luotaavat aikamme ilmiöitä itsekeskeisyyttä, nuoruuden ja ulkonäön palvontaa, katseen kohteena olemista ja kuolemanpelkoa. Narsismin seurauksena ihminen kivettyy kuin Medusan katseen alla. Pahuus luo kasvonsa väkivallan kautta. Teos toimii ikään kuin maalauksen tapaan, ajassa moneen suuntaan aukeavina alitajuisina ikkunoina.

Caravaggion nuoren Narkissos – poikarakastajan ja Medusan rooleissa laulaa kansainvälinen huippusopraanoakrobaatti Piia Komsi, joka myös soittaa teoksessa selloa ja tanssii. Itse Caravaggio on mukana kaikkialla läsnä olevana varjona tanssija Jouka Valkaman roolihahmon, näyttämökuvan ja musiikin kautta. Teoksen karismaattiset ja monialaiset Ballet Finlandin solistitanssijat Milla Eloranta, Anneke Lönnroth, Mira Ollila, Jouka Valkama ja Aapo Siikala (myös pukusuunnittelu) tanssivat eri rooleissa ja osallistuvat myös äänimateriaalin tuottamiseen. Milla Eloranta luo koreografian, jonka liikekieli hyödyntää asentoja Caravaggion maalauksista. Soitinyhtye sisältää sellon (Piia Komsi), bassoklarinetin (Angel Molinos), koton (Eva Alkula), lyömäsoittimet (Ville Syrjäläinen) sekä kokeellisia soittimia (Paola Livorsi). Näyttämökuva rakentuu moniulotteisuuden taitavan kuvataiteilija Sara Oravan voimakkaista maalauksista, joissa toistuvat Caravaggion maalausten visuaaliset elementit kuten valon ja varjon voimakas kontrasti ja laskokset. Valosuunnittelu on tanssija Jouka Valkaman.

MEDUSAA ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Wihurin säätiö, Taike, Teosto, Sibelius-rahasto ja Sibelius-Akatemia/Taideyliopisto (Teos kuuluu osana Paola Livorsin tohtorin tutkintoa).

***

Esitykset: to 18.8. klo 19 (ensi-ilta), la 20.8. klo 19, su 21.8. klo 14

Liput: 45€ peruslippu, 35€ eläkeläiset, 25€ opiskelijat & työttömät (linkki lipunmyyntiin tulossa)

Kesto: 50 min, ei väliaikaa

Esityskieli: suomi, latina, italia

Tekstitys: englanti

Ikäsuositus: 12+

Tuotanto: Exit3-company

Tiedot

Päivämäärä:
21.8.2022
Aika:
14:00 - 15:00
Tapahtumaluokka:

Järjestäjä

Exit3-company

Tapahtumapaikka

Aleksanterin teatteri
Bulevardi 23-27
Helsinki, 00180 Suomi
+ Google Map
Puhelin:
09 676 980
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto

Varaa Gretan studio

Mikäli haluat varata Gretan studion, laita sähköpostia osoitteeseen reettari@gmail.com, ja kerro, koska tarvitsisit studiota.

Kun olet saanut vahvistuksen, että studio on vapaa valitsemallasi ajankohdalla, vahvista varaus painamalla allaolevaa painiketta.