Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Den svarte munken – Musta munkki

3.9.2022 @ 19:00 - 21:00

€25 - €43

Helsingin oopperakesä -festivaali: Den svarte munken – Musta munkki

 

Pehr Henrik Nordgrenin kamariooppera Den svarte munken (Musta munkki) saa neljänkymmenen vuoden odotuksen jälkeen ensiesityksensä Helsingissä!

Säveltäjä Pehr Henrik Nordgren (1944–2008), yksi Suomen arvostetuimmista sinfonikoista, ryhtyi oopperan tekoon 36-vuotiaana alkaessaan kirjoittaa Den svarte munkenia Tukholman Musikdramatiska skolanin tilauksesta. Ahvenanmaalaissyntyinen kirjailijaperheen poika laati itse libreton Anton Tšehovin mystisestä novellista, jonka aihepiiri kiehtoi luovaa ja syvästi elävää taiteilijaa. Kantaesitys jäi Suomessa huomaamatta, ja vasta vuonna 2005 tämä kamariooppera tuotettiin Vaasan Oopperassa.

Sekä kapellimestari Teemu Hämäläinen että ohjaaja Ville Saukkonen ovat innoissaan saadessaan olla mukana tuomassa näin merkittävän teoksen ensimmäisen kerran pääkaupunkiin. ”Oopperaohjaajalle on aina juhlahetki, kun saa työskennellä itselleen uuden säveltäjän kanssa. Nordgrenin musiikki on koskettanut ja inspiroinut minua syvästi. Teos on koko työryhmälle suuri haaste”, Ville Saukkonen huudahtaa. Kapellimestari Teemu Hämäläisen mielestä oopperan ilmaisuvoimainen musiikki on saumattomasti yhteydessä kuuluisan novellin ja säveltäjän laatiman libreton kanssa. ”Den svarte munken esittelee kuulijalle lähes tuntemattoman puolen Pehr Henrik Nordgrenista. Dramaattisen orkesterimusiikin säveltäjästä paljastuu draamantajuinen, omaperäinen ja vahva oopperasäveltäjä. On etuoikeus olla tuomassa tämä upea teos yleisölle”, Hämäläinen kertoo.

Pääosan elämästään Kaustisella asunut Pehr Henrik Nordgren tunnetaan erityisesti orkesterimusiikistaan. Den svarte munkenia säveltäessään hänellä oli kaikkiaan kahdeksasta sinfoniastaan valmiina vasta yksi, kolmestakymmenestä konsertostaan kahdeksan ja yhdestätoista jousikvartetostaan kolme. Hyvin persoonallisen säveltäjän syvällinen ja dramaattinen teos ja sen toteutus tuottavat varmasti yllätyksen oopperanystäville!

 

Den svarte munkenin ohjaa Ville Saukkonen, lavastuksen ja puvut on suunnitellut Reeta Tuoresmäki.

Solisteina ovat Kristian Lindroos (Andrei Kovrin), Johanna Isokoski (Tanja Perotski), Aki Alamikkotervo (Jegor, Tanjan isä), Niklas Spångberg (Munkki), Eeva Semerdjiev ja Olivia Kyllönen (Kaksi tyttöä) ja Margit Westerlund (Hoitaja).

Orkesterina on ammattimuusikoiden Sinfonietta Fortis ja teoksen kapellimestarina toimii Teemu Hämäläinen.

Oopperan tuottaa Säveltaiteen tukiyhdistys Fortis ry; tuottajana on Tero-Pekka Henell.

Tukijat: Svenska kulturfonden, Taiteen keskustoimikunta Taike, Musiikin edistämissäätiö MES, Helsingin kaupunki.

 

Esitykset la 3.9. klo 19 & su 4.9. klo 13 Aleksanterin teatterissa

Esityksen kesto: noin 2h, sis. väliajan

Esityskieli: ruotsi

Tekstitys: suomi

Liput (43-25€): https://www.lippu.fi/artist/aleksanterin-teatteri/den-svarte-munken-musta-munkki-2935627/

 

Tiedot

Päivämäärä:
3.9.2022
Aika:
19:00 - 21:00
Hinta:
€25 - €43
Tapahtumaluokka:
Kotisivu:
https://www.aleksanterinteatteri.fi/naytelma/musta-munkki/

Tapahtumapaikka

Aleksanterin teatteri
Bulevardi 23-27
Helsinki, 00180 Suomi
+ Google Map
Puhelin:
09 676 980
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto

Järjestäjä

Säveltaiteen tukiyhdistys Fortis ry

Varaa Gretan studio

Mikäli haluat varata Gretan studion, laita sähköpostia osoitteeseen reettari@gmail.com, ja kerro, koska tarvitsisit studiota.

Kun olet saanut vahvistuksen, että studio on vapaa valitsemallasi ajankohdalla, vahvista varaus painamalla allaolevaa painiketta.